ABC

i ord og bilder

abc-i-ord-og-bilder

XYL
Forkortelse for Xylofon.

xyl012

Jeg har vært en snarttur på vår lokale skole for å ta bilde av xylofoner. Stor var gleden da jeg fikk se de gamle xylofonene i tre, som vi spilte på når jeg gikk på skolen, var i  bruk enda. (Det er mange år siden jeg gikk på den lokale skolen her). Så de to som er laget i tre har jeg faktisk spilt på!

xyl010

Litt om xylofonen

(Kilde; Caplex, wikipedia, musikkleksikon)

En xylofon (gresk; xylo tre, fon lyd, uttale: [sylofon]) er et musikkinstrument i slagverkfamilien. Xylofonen er i slekt med marimbaen og det er vanskelig å si hvor skillet går. Marimbaen er det afrikanske kontinentets Xylofon og xylofonen Asias marimba. Ulike variasjoner av samme prinsippet forekom samtidig i Asia og Afrika; og de afrikanske slavene tok instrumentet med til sør-amerika. I Indonesia utviklet instrumentet seg mye og ble på 1300-tallet brukt i Javanesiske tempel. Instrumentet har vært kjent i Europa siden 1500-tallet.

xyl002

xyl001

Den moderne xylofonen består av en rekke staver (taster) av tre som varierer i lengde, og som blir slått på av klubber (køller) av plast, tre, garn eller gummi. Hver tast er stemt i en spesiell tone. Plasseringen av tasterne er som på et piano.

xyl014

xyl015

Xylofon med metallstaver som gir klare og langvarige toner. Slagkraften avgjør tonevolumet. Passer bra som rytmeinstrument i en samspillgruppe.

Det finnes utallige varianter og modeller over større deler av verden, med egne lokale, nasjonale og tradisjonelle navn.

xyl008

Store modeller spilles stående, mens mindre modeller kan legges på fanget. Små utgaver brukes ofte i undervisning. De korteste stavene, som produserer de lyseste tonene, befinner seg på høyre side for utøveren. Klangen er kort, lett dempet.

xyl005

Reklamer

3 thoughts on “ABC

  1. Petunia: Jeg samler jammen på mye rart, men ikke xylofoner. X var nå vanskelig, ikke mange ord i den norske hverdagstalen som starter med det.
    Mormonsen: Det er kjekt når en har en mor som er lærer på denne skolen. Lett tilgang til xylofonene.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s