ABC

i ord og bilder

abc-i-ord-og-bilder

Y for Yggdrasil

Jeg har desverre ikke bilde av yggdrasiltreet. Men det er vanlig i kryssord.

Yggdrasil er navnet på verdenstreet i norrøn mytologi, en ask med grener som rekker ut over hele verden og opp over himmelen. Yggdrasil-asken bæres av tre lange røtter. Disse går gjennom tre forskjellige verdener, og ved hver rot ligger en brønn. Den ene roten er hos æsene. Her ligger brønnen Urdarbrunn, hvor nornene holder til, og hvor æsene daglig holder ting. Den andre roten er hos rimtussene. Her ligger Mimesbrunn, som er kilde til vett og visdom, og som eies av den kloke Mime. Den tredje roten er i Nivlheim, og her ligger brønnen Kvergjelme. I Kvergjelme ligger en mengde ormer, anført av den fryktelige Nidhogg, og gnager på roten. De truer slik med å ødelegge treet.
En rekke forskjellige skapninger holder til i grenene til Yggdrasil: Fire hjorter beiter i trekronen, disse heter Dåin, Dvalin, Dunøyr og Duratro. Det sitter en ørn (Vidofnir) i toppen av treet, og mellom øynene på den sitter hauken Vêrfolne. Ekornet Ratatosk løper opp og ned stammen og bærer sladder og vondord mellom ørnen Vidofnir og ormen Nidhogg. (Wikipedia)

Det er mange trær som er virkelig vakre der de står i naturen. Her kommer bilder av noen av de.

tre4

tre3

tre2

tre1

Reklamer

3 thoughts on “ABC

  1. Virkelig spennede lesing.
    trærne er flotte og røttene er som i lia overfor vårt sommersted. Fascinerende å se hvordan røttene finner feste gjennom steinrøysa

  2. Heisann, ja naturen er underfundig. Utrolig mange fine fotoobjekter å fange,bare en ser seg litt rundt. Jeg har aldri sett maken til de røttene jeg fant her. Ha en nydelig uke:-)

  3. Om du ikke hadde bilder av Yggdrasil (for hvem har vel det?) så synes jeg du illustrerer det godt med de bildene du har her.
    Norrøn mytologi er så spennede å lese:) Tro jeg må finne frem noe av de gamle bøkene mine og friske opp litt av alt det jeg leste om dette på 80 tallet!
    Flott Y post!!!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s