ABC

i ord og bilder

abc-i-ord-og-bilder

 

 

 

Æ for ætt og ærverdige gamle bilder

Ætt014Ætt015

Disse bildene er fra min tippoldemor, Henriette Pauline f. Pedersen . Hun var bestyerinne ved kostymelageret på på Christiania Theater.

 Ætt003

Ætt002

Min tippoldemor i midten nr 1 fra høyre

Hun ble gift med Anton Edward Johannesen, som jobbet som depotarbeider ved Akershus Festning.

Ætt005

Ætt010

Ætt008

Min oldemor Helene Westersund som liten jente

 Ætt009

Min bestemor Inger Helene Øiestad som liten og  som konfirmant

Ætt013

Ætt011

Ætt012

 

 Det vi i dag kaller fotografi, ble oppfunnet i 1830-årene. To franskmenn som het Joseph Niepce og Louis Daguerre, og engelskmannen William Fox Talbot fant ut at sølv reagerte på lys. Å fotografere betyr «å tegne med lys». Det bildet som laget seg i sølvet, kunne deretter gjøres varig ved hjelp av salt.

Den første fotograferingen tok åtte timer, og bildet ble mørkt og uklart. Men bare noen få år etter kunne man ta skarpe bilder på noen minutter. På denne tiden var det mest folk med god økonomi som lot seg fotografere. De ville ha familiebilder, men det var vanskelig å fotografere barn og dyr, da disse sjelden satt rolig lenge av gangen.

Er bildet riktig gammelt ble det laget på glassplater.Det var en nitid jobb å være fotograf,og personen som skulle la seg pottrettere måtte sitte helt stille.På grunn av de lange lukkertidene man brukte,ville motivet ellers bli uskarpt.Den store,firkantete boksen som var fotoapperatet,sto på stativ.Apperatet var så stort og tungt at fotografen ikke kunne klare å holde det i ro.Og med de lange lukkertidene ble det helt umulig.

Undertiden hadde Hercules Florence allerede laget en svært lik prosess i 1832, og kalte den Photographie, og William Fox Talbot hadde tidligere oppdaget en annen måte å ordne et sølvprosessbilde, men hadde holdt det hemmelig. Etter å ha lest om Daguerres oppfinnelse, foredlet Talbot sin prosess, slik at den kunne bli rask nok til å ta fotografier av mennesker. Innen 1840 hadde Talbot oppfunnet kalotyp-prosessen, som lager negative bilder.
I 1880-årene begynte man å fotografere alle mulige slags hendelser, for at folk skulle vite om og se hva som skjedde.

 Les mer om fotografiets historie her

2 thoughts on “ABC

  1. Jeg beklager veldig sent besøk her på Æ, men du har nok fått med meg at jeg ikke har vært helt i vater og i dag er det første gangen på en uke at jeg føler meg sånn rimeleig rett skrudd sammen!
    Dette var et fantastisk flott innlegg på Æ! Så fine bilder!!! De er jo kunstverk hvert enkelt av dem og når vi tenker på hvordan de klarte å ta bilder den gangen, så står det veldig respekt av dette!!!
    Kjempefint!!!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s