ABC runde 2

I ord og bilder

ABC runde 2 stor Hver fredag blir det lagt ut en ny bokstav på bloggen ABCtema. Ønsker du å delta, står du fritt til å vise frem bilder og skrive noen ord om ting du forbinder med ukens bokstav.
Bilder og tekst må ha noen med den aktuelle ukens bokstav å gjøre.
Hvor mange bilder eller hvor mye tekst du publiserer på egen blogg er opp til deg selv.
Bildene skal være dine egne eller du har fått venner/familie sin tillatesle til å låne dem.
Innlegget på bloggen din skal linkes til ABCtema, der vil du også finne flere som har vært med på bokstavleken .

Før jeg begynner på nytt innlegg, må jeg bare takke alle som kommenterte på forrige runde. Tusen takk snille dere. 

E for elva

elva006

elva007

Elva har vært , og er,  noe av det viktigste vi har i nærområdet vårt. Fra barndommen husker jeg godt sommerferien, da vi badet i elva.  Vi hoppet fra fjellsiden, løp på lensene og hoppet fra tømmerbuntene ut i elva. Vi sto på skøyter på Nidelva om vinteren. Det mest spennende var når de tappet elva for vann, da dukket det mye rart opp som hadde ligget på elvebunnen. Nå er mange av de badeplassene vi hadde som barn, grodd igjen av trær og busker. Men mange fine plasser er holdt vedlike, og benyttes også idag til badeplasser.
Nidelva går fra Nisser (i Telemark) til Arendal. Elva har en total lengde på 180 kilometer . Det er i dag på det nærmeste fullt utbygget med til sammen 19 kraftverk. Elva berører 10 kommuner i 2 fylker.  Nidelva dannet grunnlaget for det som senere ble Arendal.

elva1001

elva1002

 
Elva har vært en viktig ressurs, både i matveien og i industrisammenheng.
Man bruker kraften og energien til å produsere strøm. Tidligere var det sagbruk, møller og kverner som benyttet seg av energiene i fossefallet. Etterspørselen på tømmer ble så stor etterhvert at tømmeret måtte hentes fra strøk som lå lenger fra kysten. Tømmeret måtte fløtes på elver og elvemunningene som ble naturlige lasteplasser.
Tømmeret ble fløtet helt fra Byglandsfjord og nedover mot kystbyene. Ved Asdal var den store bommen som sorterte og videresendte tømmeret som ble fløtet på elva. De gamle bommene ble brukt helt til tømmerfløtningen på Nidelva opphørte i 1972. 

elva014

elva013

elva015

Båten Rygene, fraktet tremasse fra Helle til Arendal, den kjørte gjerne med to stållektere som var lastet med tremasse. Det er noen år siden den sluttet å gå, og all transport skjer nå med lastebiler.

Nidelva var også nyttig som transportåre for jernmalm. Dette geologiske området kalt Arendalsfeltet var rikt på en kvalitetsmessig god jernmalm, og flere jernverk ble etter hvert bygget i området.Et av landets første jernverk ble etablert ca. 1585 i Barbu med navnet Barbu Jernverk.  Jernverket ble flyttet, men gruvene var i drift til siste halvdel av 1900-tallet.   De leverte malm til de fleste norske jernverk, bl.a. Fritzøe Jernverk i Larvik. Flere lokaliteter omkring Arendal sentrum ble brukt til utskiping av malm.

elva011

Bildet her viser festeanordningen til Bommene (sammenbuntede trestokker, kunne holde totalt 18 000 tømmerstokker)

elva012

En kan reise med båt fra Arendal og ca en mil innover i landet til Helle. Her kommer en ikke lenger på grunn av strykene. Flom har det også vært mange ganger i elven. Kraftstasjonen på Rykene har vært fylt med vann slik at turbinene sluttet og virke. Dette har jeg skrevet litt om på F innlegget mitt i første runde av ABC

elva004

I Nidelva har fangstene av laks og sjøørret økt betydelig etter elva ble fullkalka i 2006. Det er en populær elv og fiske  i, og det kommer fiskere fra nær og fjærn. Laksefestivalen går av stabelen her hvert år.

elva001

elva002

En annen artighet er gummibåtfestivalen som blir arrangert hvert år. Denne begynner ved Nidelv Camping og ender opp i Arendal.

46 thoughts on “ABC runde 2

 1. Rart å tenke på hvordan elvevassdragene har forandret seg opp gjennom tidene. Det er ikke lenger tømmerfløting på elvene. Papirfabrikker som ofte lå lags elvene, er heller ikke lenger i drift (i alle fall de fleste er lagt ned). Men så blir det andre næringer i stedet. Fint E-innlegg.

 2. Tusen takk for hyggelig kommentar. Og takk for en reise i «gamle minner», et år på skogskole i Bygland gjorde mye med livet mitt ,-)

 3. Så det var DEN Nidelva. En trønder som meg tenker jo ikke så langt. Det finnes jo to Nidelver 🙂

  Informativ og fin historie supplert med mange lekre bilder. Flott!

 4. Flott E da:-D
  Ja den er bra synes jeg, i Krig og kjærlighet altså;)
  Men jeg leser vist 5 serier nå da:-O
  Go hælg:-D

 5. Så lærerikt og interresant! Jeg kjenner til den nederste delen av Nidelva, eldste broren min bor ikke så langt unna der og har båtplass der.

 6. Flot svar til bogstav E. Den ville jo ikke have fungeret på dansk, selvfølgelig. For det første, fordi det hedder «flod» på dansk, og for det andet, fordi vi ikke har nogen!

 7. WOW!! For et flott E-innlegg! Vann er fascinerende.. Veldig lærerikt og morsomt nostalgisk med tømmerfløting!!

  Takk for kommentar på bloggen min!

  Ønsker deg en flott helg!

 8. Dette innlegget er jo så en leser nesten mister pusten av beundring både hva gjelder innhold, fakta, bilder og opplevelse. Suverent gjort og takk for at du øser denne kunnskap ut til ABC-folket og andre lesere.

 9. Så utrolig flotte bilder av Nidelva! du er virkelig en god fotograf! Og jeg er en som elsker store Elver. Artig de gamle bildene og historie om tømmerfløting! flott innlegg! Takk for kommentaren. -Margit-

 10. Nidelva har vi jo i Trondheim, også – men jeg vet ikke om den noen gang er blitt benyttet til så mye som deres Nidelv:) Takk for masse info – og ha en fin fredag! Fine bilder, også!

 11. En vacker «elv». Jag hade inte kunnat bidrag med det idag eftersom vi svenskar säger älv!
  Intressant att läsa historien om älven och den är väl inte helt olikt den som våra svenska älvar har. /Anette

 12. Intressant att läsa historien om «elva». Synd att inte timmerflottning används längre. Det var betydligt miljövänligare än dagens transporter med lastbil.

 13. Nu fick jag lärt mig mycket om Nidelva, det måste ha varit ett svårt jobb att flotta timmer, men dom övde väl upp balansen. Bada däremot låter kallt, brr..

 14. Flotte bilder og vi valgte samme ord nesten , men fra forskjellig vinkel . MEn du hadde angt bedre bilder…flotte god helg F.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s