ABC runde 3-E

Hver torsdag kveld blir det lagt ut en ny bokstav på bloggen her. Ønsker du å delta, står du fritt til å vise frem bilder og skrive noen ord om ting du forbinder med ukens bokstav. Bilder og tekst må ha noen med den aktuelle ukens bokstav å gjøre. Hvor mange bilder eller hvor mye tekst du publiserer på egen blogg er opp til deg selv. Bildene skal være dine egne eller du har fått venner/familie sin tillatelse til å låne dem.

Jeg ser at jeg ikke klarer å kommentere så mye i denne omgangen, men skal prøve å komme meg rundt på alle bloggene! Har begynt på lederkurs, og jobber mye nå, så jeg rekker desverre ikke over alt.

Bokstaven er E


Emaljering er et gammelt håndverk som er kjent i gullsmedkunsten siden antikken. Mens emalje lenge bare ble brukt til dekor av smykker og kunstgjenstander, ble teknisk emaljering på 1800-tallet tatt i bruk for å beskytte kjøkken- og sanitetsvarer laget av stål og støpejern. Emaljerte flater ruster ikke, er slitesterke og lette å holde reine, og emaljering ble derfor særlig brukt til badekar, kokekar og etter hvert også komfyrer og kjøleskap. Det ble også vanlig med emaljerte metallskilt som tåler å stå ute i vær og vind.


Denne er litt spesiell. Min bestemor fikk den av Norges Røde Kors i forbindelse med hennes engasjement der.

Emalje er en spesiell sort glass som knuses/males til pulver. Det drysses/pensles på som et belegg på en egnet metallplate. Det smelter fast til metallplaten ved oppheting til ca 600 – 850 °C.
Emaljen består av følgende smeltestoffer: Feltspat, kvarts, soda, kalsiumfosfat, boraks og kaolin som farges ved å tilsette forskjellige metalloksyder.

Ordet emalje er lånt fra det franske émaille som igjen er dannet av det italienske smalto og middelalderlatinske smaltum, ord av germansk opprinnelse som er i slekt med smelte.Emalje består stort sett av samme råstoff som porselensglasur, men blir vesentlig sterkere fordi den har stål som underlag og ikke leirgods.

Emaljering kan skje ved at gjenstanden dyppes i flytende emalje. Det som blir hengende igjen på gjenstanden blir emaljeringen.
Dette er den opprinnelige måten å emaljere på. I dag kan emaljen påføres elektrostatisk eller sprøytes på.

Emaljerte produkter har høy status. Derfor benyttes det også i våpenskjold utenfor norske ambassader og konsulat.

Opak emalje ( ugjennomsiktig )
Opak emalje gir en glatt og blank overflate, ved underbrenning vil en få en noe ruere og matt overflate.

Transparent emalje ( gjennomsiktig )
Transparent emelje må legges på en klar, fargeløs grunnemalje fondant ellers blir fargen for konsentrert. En noe mer innviklet arbeidsteknikk. Transparente emaljer brennes ved noe høyere temperatur.
Det går an å brenne emaljen uten metallbunn, men det er en meget vanskelig prosess. Emaljen blir da gjennomsiktig og lyset kan skinne gjennom den.

Fondant emalje (klar og fargeløs )
Dette er en klar og fargeløs emalje som brennes på underlaget før den endelig emaljen has på. Fondant brukes for å gi større «briljans» når en bruker transparente emaljer. Unødvendig på opake emaljer.

Kontraemalje
Kontraemalje legges på først, det blir baksiden på gjenstanden, det kan brukes vanlig emaljepulver. Bruk et oksyderingsmiddel (borsyre, må tørkes før brenning) på forsiden, for å hindre fastbrenning av glødeskall og annen forurensning. Kontraemalje kan brennes samtidig med emaljen på forsiden, men en må da bruke lim til å feste den med.

Kuleemalje
Emaljekorn som legges rett på flaten og brennes ned i emaljen.

Nåleemalje
Nåler eller tråder av emalje som brukes som dekorasjon. Disse festes til underlaget med lim eller de legges ned i emaljen og brennes.

Millefiori
Emaljestenger av forskjellige farger som er blitt smeltet sammen og delt opp i biter. De har en blomsterlignende utseende og kan kjøpes i forskjellig størrelser og farger Disse legges oppå en gjenstand som er emaljert på begge sider.

Brenning
Emaljen brennes ved temperaturer fra 600 -850°C. Tynt metall krever lavere temperatur enn tykkere metall. Når du setter gjenstanden i ovnen vil emaljepulveret bli mørkere, for så å smelte. Emaljepulveret er smeltet når overflaten er blank og har utseende lik honning. Gjenstanden avkjøles sakte,den vil endre farge når den kjølner. Ofte er det lurt å prøvebrenne fargen.
Når gjenstanden er ferdig brent, renser en baksiden og kantene med smergellærret.

Reklamer

15 thoughts on “ABC runde 3-E

 1. Her var mye interessant om emaljering og flotte bilder du har illustrert teksten med!
  Jeg har virkelig sansen for det termometeret på bilde nummer to 🙂

  Ha en fin helg videre og en super 17 mai på mandag!

 2. Det var et smukt emaille-kursus! Jeg kan godt lide resultaterne, og har engang selv lavet en lille plade med emaille, det er ganske morsomt at prøve og viser mange af de vanskeligheder, som man skal arbejde med, når man vil fremstille holdbare materialer.

  Lad være med at spekulere på at komme hele vejen rundt – der er alt for mange, det kan man slet ikke nå! Man må begrænse sig lidt 🙂

 3. Her var det jammen mange lekre og emaljerte ting. For noen nydelige smykker – har litt smykkedilla.

  Mye nytt å lære her om emaljering. Tusen takk for innlegget!

 4. Sååå utrolig spennende!! Er veldig glad i emaljerte ting…(ikke alt da:-)
  Suuuperdeilig dag…(og helg …)fra Randi

 5. Dette var interressant! Jeg har alltid likt emalje veldig godt. Fikk en nydelig sommerfugl av mormor når jeg var liten som jeg dessverre har mistet. 😦

 6. Takk skal du ha, dette er bra.
  Emalje er meget spennende og stadig gjenstand for forskning og utvikling hva gjelder bl.a. å feste seg til ulike metaller og legeringer.
  Det er faktisk i så lenge siden man først ble i stand til å feste emalje til gryter – hvilket på slutten av 1960-tallet og -70 tallet ble en gedigen mote.

  Den gradestokken du viser er helt herlig.
  Til tross for kvikksølv-forbud: Den MÅ bare bevares.

  Ha en super 17. mai

 7. Du er en mester i informtive, lærerike, kunnskapsrike og innholdsrike ABC innlegg! Du skulle hatt en medalje med den flotteste emaljen på!!
  Kjempebra!

 8. her var mye lekkert , og mannen min fikk sin dose Arendals prat..
  nei det uttales ikke sånn..vet jeg vel ,jeg er ikke derfra.
  HA en fornydelig 17 mai. et utrykk jeg «arvet» etter svigermor som var fra Eiebakken.Det hvite huset du så vidt ser etter Longum vannet , over støyskjermen..( han druknet nesten der mannen min)

 9. mektig imponert over alle bildene og ikke minst info om emalje/emaljering.
  Jeg falt helt av stavene når jeg så den fine gradestokken din..den va fenomenal !

  Go langhelg og ei fin 17 mai.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s