ABC runde 3-J

Hver torsdag kveld blir det lagt ut en ny bokstav på bloggen her. Ønsker du å delta, står du fritt til å vise frem bilder og skrive noen ord om ting du forbinder med ukens bokstav. Bilder og tekst må ha noen med den aktuelle ukens bokstav å gjøre. Hvor mange bilder eller hvor mye tekst du publiserer på egen blogg er opp til deg selv. Bildene skal være dine egne eller du har fått venner/familie sin tillatelse til å låne dem.Jeg ser at jeg ikke klarer å kommentere så mye i denne omgangen, men skal prøve å komme meg rundt på alle bloggene! Har begynt på lederkurs, og jobber mye nå, så jeg rekker desverre ikke over alt.

Bokstaven er J

Og selvfølgelig må min jobb stå for Jonsok. Det blir jo allerede til onsdagen vi feirer Jonsok, Sankthans eller midtsommeraften.(Kjært barn har mange navn.)

Mange mener at dag og natt er like lange.

Sankthans, Sankt Hans eller Jonsok er en kirkelig høytid til minne om døperen Johannes’ fødsel. Dagen er den 24. juni og er oppkalt etter døperen Johannes’ danske helgennavn St. Hans. Dagen var helligdag inntil 1770 da den ble avskaffet ved festdagsreduksjonen. Dagen kan i Norge også kalles jónsvaka, som er norrønt og betyr «våkenatt for Jon». I Norge feires særlig sankthansaften som en sommerfest 23. juni, mange steder med store sankthansbål hvis været tillater det.

Jonsokkvelden har tredisjonelt i lange tider vært kvelden for bryllup.
De unge kunne jonsoknatt få vite hvem de skulle bli gift med, f.eks. ved å sove på dulebekk (sove et sted det rant en bekk under jorden) eller ha jonsokblomster under hodeputen. Hvis en ung jente plukket syv eller ni forksjellige urter denne natten, som hun så la under hodeputen ville hun drømme om sin tilkommende.

Mange fletter fortsatt blomsterkranser som de har i håret på Sankthansaften. Denne skikken har kanskje sine røtter i en skikk som kaltes å vekke åkeren. Kona på gården gikk denne kvelden rundt i åkeren og plukket kornstrå og markblomster som hun flettet til en krans. Men kona gikk sakte rundt og flettet blomster sang hun en sang som skulle vekke åkeren.

Medisinske urter skulle ha en spesiell virkning om de ble samlet inn ved midnatt jonsokkvelden. Vannet hadde også spesiell kraft på Sankthansaften. Dugg du samlet denne natten kunne virke mot øyelidelser og annet og hellige kilder hadde ekstra sterk kraft.

Bålet ble tent for å være til hjelp for at sola skulle styrkes i å gi livgivende krefter. Det var vanlig å brenne filledokker utkledd som trollkjerringer på bålet.
Det var mange regler for hvordan bålet skulle bygges opp; helst skulle det være tjære tønner med, og ved av ni forskjellige løvtrær. Bålet skulle helst tennes på gammelt vis med å gni to trestykker mot hverandre, eller snurre en trepinne i et hull, eller om det enda var sol kunne man bruke et brennglass. Ilden som oppstod var ansett for å ha magiske egenskaper, og trolldomskraften skulle ha enda bedre virkning dersom alle par danset i ring rundt bålet. Det finnes mange trylleformularer hvor denne ilden er en del av trolldomsprosessen. Bålet var også til å beskytte seg mot onde makter, og noen steder ble det laget en ”heks” av kvister og gamle klær som ble lagt på toppen av bålet, for denne natten var/er en av heksenes viktigste høytider.

Det har også vært vanlig å brenne en gammel båt på bålet, den ble ofte ført til bålplassen med stor høytidelighet. Man tror at denne skikken muligens har en hedensk bakgrunn, som en parallell til Balders bålferd på skipet Ringhorne.
Mange steder har det vært vanlig og hoppe gjennom bålet, dette skulle beskytte mot ulykker og sykdom. Andre steder brukte man og trille et brennende hjul nedover en bakke, som et symbol på solen.

Denne natten reiste trollkjerringene til Blokksberg for å møte djevelen. Fjøs, stall og dyra selv ble merket med korsets tegn for å vernes.

Reklamer

17 thoughts on “ABC runde 3-J

 1. Når jeg leser innlegget ditt husker jeg at jeg glemte å fortelle jentene mine om det der med å legge blomster under hodeputen.
  Det var, i tillegg til bålet, høydepunktet på st.hans for oss når vi var liten.

  Fint innlegg 🙂

 2. Heisann!

  Her er innlegget mitt om St.Hansaften. Lenka til ditt bidrag er i bånn . Ha en flott feirng. Her blåser det en kald vind, så det blir nok ingen båttur på oss i kveld.

 3. Heisann,
  fascinerende og til de grader tidsriktig.
  La meg begynne med det siste: Det å hoppe gjennom bålet eller flammene:
  I Frankrike feires fortsatt i små landsbyer «Le feux de St. Jaques». St Jaques er tilsvarend St Hans.
  Denne kveld må de unge menn i landsbyene hoppe gjennom ilden.
  Og så, nå kommer vi til Sverige og Maistangen på Midtsommernatten:
  I Frankrike heter det: Le arbres de mai. Mai-treet.
  Det største og kraftigste treet ble hugget tidlig om våren og satt opp mot inngangen til kirken. For at gode ånder skulle velsigne årets grøde.
  Der sto det til avlingen var i havn. Og så ble det tatt ned, bit for bit, velsignet og takket i gode avlingsår.
  Dette lærte jeg for mange år siden i en liten landsby i Provence (Frankrike) som heter Cucuron. Anbefaler en visitt om du er på de kanter…

 4. Hov – jonsok med bare 1 «k» ser jeg nu. Det er 21 marts at solen står op og går ned kl.6/18, Sct.Hans er den længste dag og i Nordnorge går solen slet ikke ned 😉

 5. Var innom her i går og forsøkte å legge igjen en kommetar, men klarte det ikke. Prøver på nytt nå..
  Her i nabolaget samles vi alle til felles hygge den 23. juni. Leker for ungene og fortballkamp voksne mot barn og så bålbrenning til slutt og grilling for dem som øsker det. Synes det er sosialt og koselig.
  Fint og grundig innlegg fra deg:)

 6. Mycket intressant inlägg om denne St Hans, som jag aldrig hört talas om.
  Superfina bilder också!
  Trevlig helg!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s